25 éve püspök

Dr. Ternyák Csaba egri érsek, Vízkereszt ünnepén, 2018. január 6-án, 10.00 órai kezdettel püspökké szentelésének 25. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutat be az egri bazilikában. A szentmise ünnepi szónoka Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz. A Főpásztor a szentmisére szeretettel hívja és várja az egyházmegye papjait és híveit!

Ternyák Csaba (Fertőszentmiklós, 1953. december 4.) egri érsek.

Az Egri Főegyházmegye 81. főpásztora. A győri bencés gimnáziumban érettségizett 1972-ben. Teológiai tanulmányait a győri Egyházmegyei Szemináriumban, majd Budapesten a Központi Papnevelő Intézetben végezte. 1984-ben teológiai doktorátust szerzett.

1979. június 21-én szentelték pappá Győrben. 1980-tól Győrött püspöki szertartó, majd titkár. 1986-tól 1988-ig dogmatikai tanulmányokat végzett Rómában. 1988-tól 1992-ig a római Pápai Magyar Intézet rektoraként működött. 1992-től 1997-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

1992. december 24-én esztergomi segédpüspöki kinevezést kapott. 1993. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké Rómában.

Jelmondata: Ipsi gloria in saecula! („Dicsőség Neki mindörökké!”)

1997. december 11-én címzetes eminentianai érsekké és a Papi Kongregáció titkárává nevezték ki. A Püspöki Kongregáció konzultora, a Kivándorlók és Utazók Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa, valamint a Kultúra Pápai Tanácsának tagja volt.

XVI. Benedek pápa 2007. március 15-én nevezte ki egri érsekké. Beiktatása az egri Főszékesegyházban volt 2007. június 9-én.

Idén nyáron Eger városa díszpolgárrá választotta, majd megkapta a Heves megyéért kitüntetést is. Augusztus 20-án, a díszpolgári cím átadásakor így méltatták főpásztori tevékenységét: „Érseksége alatt számos újító, fejlesztő folyamatot indított el a köznevelés, a kultúra és a turizmus területén, melyek mind elősegítették Eger hírének, nemzetközi tekintélyének növelését. Az Egri Főegyházmegye intézményfenntartóként alap-, közép- és felsőfokú intézményekben is gondoskodik a város diákjainak képzéséről. Eger kulturális és turisztikai fejlődését segíti a tavaly megnyílt Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont, amely számos kulturális rendezvénynek és programnak ad otthont. Idén megkezdődik a Bartakovics Béla Közösségi Ház teljes felújítása, amely a település kulturális és civil életének fontos helyszíne. Ternyák Csaba egri érsek a város nemzetközi hírének és tekintélyének növelése terén végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként részesült a megtisztelő díszpolgári címben”.

Forrás: Magyar Kurír/Egyházmegyei Hírek