90. születésnapján köszöntötték Katona Istvánt Egerben

Dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjével kezdődött az az ünnepség, melynek keretében a paptestvérei, munkatársai, rokonai és barátai köszöntötték Dr. Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt 90. születésnapja alkalmából. Az eseményen jelen voltak Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök, Dr. Varga Lajos váci segédpüspök, Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, Dr. Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi és Dr. Gyulay Endre nyugalmazott szegedi megyéspüspök is.

A főpásztor elmondta: hosszú időn keresztül szolgált Egerben segédpüspökként, a bazilika rendszeres gyóntatója, misézője volt. A Szent István Rádión keresztül pedig az egész metropólia tanítója, aki a Magyar Katolikus Rádión keresztül az ország más pontjain élőknek is lelki táplálékot ad. Ternyák érsek úgy fogalmazott: Katona István segédpüspöknek  nimbusza van Magyarországon, a szentek nagyköveteként, aki arra hívott fel minden hallgatót, hogy törekedjen a szent életre.

Hálát adni jöttünk, püspök atya azt kérte, hogy ne őt, hanem az Isten kegyelmét ünnepeljük, mégpedig azon a napon, amikor megkeresztelték.  Azt kívánjuk, hogy azt az időt, amivel Isten még meg akarja ajándékozni, jól tudja felhasználni hálaadásra, elmélkedésre, imádságra, a hosszú életút összegzésére. Ebben mi is vele vagyunk, vele imádkozunk és Isten bőséges áldását kérjük - zárta köszöntőjét a főpásztor. Püspök atya egy Egert ábrázoló Hoefnagel metszetet kapott ajándékba, hogy emlékezzen jó szívvel tartalmas egri éveire.

Örülök, hogy együtt adhatunk hálát annak az Istennek, aki az élet forrása – fogalmazott az ünnepelt. Kiemelte: ajándékba kaptuk az életet és ezt meg kell köszönnünk. Hála Istennek hazánkban az ember tiszteletének, az emberi méltóságnak, az idősek megbecsülésének sok jelét tapasztalhatjuk. A korral sok megpróbáltatás jár, a szem, a fül, a mozgás elgyengül de ezért is hálát kell adnunk.

A köszöntés szeretetvendégséggel zárult.

 

A Szent István Televízió híradása: