A miskolci máltai csoport kápolnájának búcsúünnepe

 

 

 

"A Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportjának Köln utcai központjában kialakított kápolnában ünnepelték meg november 18-án Szent Erzsébet búcsúnapját. A kápolna egy, az Árpád-házi szentet ábrázoló ólomüvegablakkal gazdagodott, ezt áldotta meg és mutatta be az ünnepi szentmisét Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános, a miskolci máltai csoport egyházi vezetője. A szentmisén részt vett és rövid beszédet mondott Gecse Attila református kórházlelkész is.

Dr. Csiba Gábor miniszteri biztos, a máltaiak alapító csoportvezetője megemlékezett valamennyi segítő munkatársukról, akik valaha, vagy jelenleg is dolgoztak, dolgoznak a csoport valamelyik munkaterületén. Az épületben, mely annak idején Csilla von Boeselager anyagi támogatásával épülhetett fel, egy ötvenfős hajléktalanszálló működik orvosi rendelővel, egy népkonyha, ahol 150 embernek biztosítanak meleg ételt, továbbá egy ápolási és egy szociális otthon.

 

 

– Szent Erzsébet ünnepe ma különösen fontos esemény számunkra – mondta a miniszteri biztos. – Bizonyára mindenki emlékszik még Éva nénire, Papp Vilmosnéra, első segítőink egyikére, aki egy évvel ezelőtt halt meg. Az ő hagyatékából állítottunk valamennyi máltai segítőnek emléket, aki valaha itt dolgozott, vagy jelenleg is dolgozik, esetleg a jövőben fog dolgozni a szeretetszolgálatnál, hiszen nem tudjuk felsorolni mindazok nevét, akik az elmúlt évtizedek folyamán segítettek. Ezért ezt a Szent Erzsébetet ábrázoló ólomüvegablakot gondoltuk ki emléknek. Talán furcsa az arca ezen Szent Erzsébetnek, hiszen mindenki tudja, hogy fiatalon halt meg, de pontosan azt akartuk, hogy egy kicsit Éva néni és az idősebb segítők vonásait tegyük rá, hiszen a máltai szeretetszolgált önkéntesei, ha vannak is közöttük fiatalabbak, általában idősebb emberek, ők segítenek a munkánkban.

 

 

– A szeretetszolgálatnak három alapszavával mutathatjuk be a munkáját, a jelenlét, lehajlás és befogadás szavaival. Ha majd megnézik ezt az ablakot, láthatják, oda van írva: testvéreinkért, akik mindig jelen voltak, mindenkihez lehajoltak és mindenkit befogadtak. Fogadja mindenki úgy, hogy saját magáról is szól ez az ablaküveg-emlék. Hogy ezt az ólomüvegablakot elhelyezhettük, mindenkinek megköszönjük, minden segítőnknek, és azoknak is, akik ennek a kápolnának a megújításában közreműködtek. Mindenekelőtt Horváth Mária iparművésznek, az ablak készítőjének és Brahó Zsuzsannának, intézményünk vezetőjének, az ő ötlete, gondolata volt az ablak elkészítése.

A szentmise után valamennyi máltai önkéntest ebéden látták vendégül a csoport vezetői."

 

 

 

Szöveg:  Gróf Lajos   Fotók:  Fojtán László