A Szentmise – életünk középpontja

A Szentmise – életünk középpontja címmel indult imaalkalom-sorozat Egerben. A minden hónap első csütörtökén jelentkező esemény célja az Eucharisztia titkának megismertetése. Az első alkalmat január 3-án tartották, az egri Nagyboldogasszony templomban.

02_16

Ternyák Csaba egri érsek a szentmise kezdetén azt mondta, a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus egyfajta forrást hozott a magyar egyházba. Mint emlékeztetett, Eger is bekapcsolódott a felkészülésbe, utalva a nemrég zárult A szentségimádás iskolája című programsorozatra. A főpásztor rávilágított továbbá, ezeknek az alkalmaknak az a célja, hogy minél bensőségesebb kapcsolatot tudjunk kialakítani az eucharisztikus Krisztussal.

Hisszük, hogy itt van velünk templomainkban. Régen az emberek a templomok mellett elmenve kalapot emeltek, köszöntötték Krisztust. Eucharisztia, vasárnap nélkül nem tudunk élni, közösségeinkben együtt ünnepeljük – tette hozzá Ternyák Csaba egri érsek.

A szentmise – életünk középpontja sorozat első tanítását Menyhárt József plébános mondta a homília részeként. Mint fogalmazott a kenyér a testi-lelki kivirágzásunk eszköze, az áldozatos munka gyümölcse, amely az életerő gyarapodását szolgálja. A plébános azt is elmondta az Ószövetségben a kenyér a bor és a víz csupán testi erőforrás, de Isten tervében a lélek-építés égi eszköze.

A szentmise után szentségimádást is tartottak. A következő hasonló imaalkalom február 7-én lesz 18 órai kezdettel az egri Szent Bernát templomban.