Fájdalmas Anya búcsú Egerben

Szeptember 16-án tartották a nagy múltú Fájdalmas Anya búcsút az egri Servita templom udvarán. Az ünnepi misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be.

Annak az istenszülő Máriának akit gyakran a „boldogságos” jelzővel illetünk a mai napon a fájdalmaira nemhogy emlékezünk, de még ünnepeljük is – mondta beszédében a püspök hozzátéve, ez egy önellentmondásnak, paradoxonnak tűnhet. A Megváltó édesanyjának lenni nagy megtiszteltetés és látszólag diadalmenet, a valóságban azonban számos gyötrelem, szenvedés kísérte életét – tette hozzá Kiss-Rigó László, majd a szentírási történetek révén példának hozta a fogantatás körüli konfliktusokat, amikor azt találgatták, vajon ki a gyermek apja, de megemlítette a betlehemi megalázottságot, a nélkülözést, később az Egyiptomba való menekülést és végül Jézus kínhalálát, amelyet végig kellett néznie.

A főpásztor kiemelte: az ember a rosszat elfelejti, a jónak örül. Mária életében nem úgy értelmezte, hogy el kell feledni az eseményeket, megélte a fájdalmakat és mégis boldog volt. Jézus szavait igazolta ezzel: „boldogok, akik sírnak, mert vigasztalást nyernek”.

A búcsúi szentmise a környékbeli utcákon vonuló körmenettel zárult.