Főegyházmegyei Kateketikai Konferencia Egerben

A Lateráni bazilika felszentelésének ünnepén, november 9-én kezdődött Egerben a Főegyházmegyei Kateketikai Konferencia. A Nagyboldogasszony, vagy más néven Barátok templomában tartott nyitó szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt, a homíliát pedig Udvardy György pécsi megyéspüspök mondta.

A Hotel Flórában tartott rendezvény csaknem háromszáz katekéta résztvevőjét Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte, majd meglepetésként Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke beszélt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusokról.

Ezt követően „Hallanak, de nem értenek – általános helyzetelemzés a korunk hitoktatásában felmerülő kommunikációs problémákról, innovatív/digitális kommunikációs lehetőségek/csatornák a hitoktatásban” címmel Balázs Tamás teológiai tanár, a Győri Egyházmegye Kateketikai Irodájának vezetője tartott előadást.

A napot Szabó József spirituális vezetésével szentségimádás zárta.

 

November 10-én, pénteken, Nagy Szent Leó pápa emléknapján a reggeli zsolozsma után előadásokra került sor. Elsőként Csépe Ágnes gyermek klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus „Lehetőségek a speciális kommunikációs gátak között - a halmozottan hátrányos helyzetből fakadó pszichoszociális lemaradások bemutatása, lehetséges utak ajánlása az együttműködésre” című, majd „Pedagógiai alternatívák a megváltozott „kommunikációs közegben” történő hitoktatásra – A Kett-módszer és az élménypedagógia” címmel Sipos Edit főiskolai tanársegéd és Bányai Sándor c. egyetemi docens előadását hallgathatták meg.

 

 

A délután folyamán szekcióülésekre került sor, melyeknek során Bányai Sándor irányításával bibliai élménypedagógiai módszereket, Sipos Edit vezetésével az ún. Kett - módszer alapján szervezett hittanórák „praktikáit”, Csépe Ágnessel a konfliktuskezelési technikák gyakorlatba való átültetését, Psenyeczky-Nagy Klárával pedig a kooperatív tanulásszervezési technikákat sajátíthatták el a hitoktatók és lelkipásztorok.

Szent Márton püspök emléknapján, a konferencia november 11-i zárónapján szintén a fenti tematika szerinti szekcióülések zajlottak. Később plenáris ülést tartottak, végül a záró szentmisére került sor, melynek főcelebránsa Szabó József az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa volt.

Balogh Ferenc

A Szent István Televízió híradása:



További képeket ezen a linken tekinthetnek meg: https://flic.kr/s/aHskx6ULZF