Határtalanul - kirándultak a szikszói diákok

A Határtalanul! pályázat adta lehetőséggel élt a szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, együttműködve a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolával 2017. május 22–26. között.


A hetedikes szikszói diákok és a gömöri főváros tanulóinak első útja Murány várába vezetett, ahol felmásztak a 935 m magasan lévő várromhoz, mely egykoron Széchy Máriának és Wesselényi Ferencnek adott otthon. A lelkes, közel negyven fős diáktársaság vidáman, fáradtságot nem ismerve tette meg az utat, közben ismerkedtek egymással, beszélgettek az iskolai élet és a szabadidő aktuális problémáiról is. Kedden az alsósztregovai Madách-kastélyban jártak, ahol megismerkedtek Madách Imre munkásságával és híres művének, Az ember tragédiájának alaptörténetével. Ezután a véglesi várat vették birtokukba, meghallgatták az idegenvezető vártörténeti bemutatását. A várudvaron liliomot formáló csoportképet készítettek. A következő út a gácsi Forgách-kastélyba vezetett. Szerdán a mesés szépségű Toporcra látogattak el, a Görgey család egykor szebb napokat megélt központjába. Sikerült a családi kripta előtt tisztelegve elhelyezniük az emlékezés koszorúját. Majd Lőcsére érkeztek, ahol körbejárták a Szepesség egyik legszebb épen maradt terét, betekintettek a főtéren álló templomba is, hogy rácsodálkozzanak Lőcsei Pál középkori szobraira, és felfedezzék az üvegablakban Szent Márton életét ábrázoló képet. Este a szállást adó kollégiumban vidám játékos vetélkedő volt, melyre meghívták a tompás diákokat is. Csütörtökön Ajnácskő várát foglalták el, itt ők csiszolták az évszázados köveket, majd indultak a vadonba farkasok, muflonok nyomában.

Előtte piknikeztek, szalonnát sütöttek és jól összebarátkoztak a két iskola tanulói. Útjuk során megálltak Rimajánosiban, hogy tisztelegjenek a Halotti beszéd bencései előtt. Este meglepték a tompás diákokat, mert egy véglesi várhoz kapcsolódó történetet dolgoztak fel csoportmunkában, és adtak elő különböző stílusban. Hazafelé útba ejtették Betlért, és Rozsnyó gyönyörű városát is. Hiszünk abban, hogy magyar-magyar diáktalálkozás hosszú távon barátságokat hoz létre, kölcsönösen alakítják egymást és nem felejtik el a határon túli testvéreiket.