Iskolai lelkipásztorok értekezlete

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő 49 köznevelési intézmény és egyetemi kollégium lelkipásztorai számára tartottak értekezletet az Egri Hittudományi Főiskolán október 26-án, melyen Juhász Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte és közös imára hívta a résztvevőket. Katekézisében Dr. Ternyák Csaba egri érsek a katolikus identitástudatról beszélt.

Elmondta: Szent István katolikusként ajánlotta Szűz Máriának az országot, s Mária zászlói alatt vonultak a törököt kiűző hadak, ezért része identitásunknak az, hogy Mária országa vagyunk.

Ezt a lelkületet kell erősíteniük a lelkipásztoroknak magukban is és minden hívőben.

A Máriás lelkületet és a katolikus identitástudatot kell erősíteniük a lelkipásztoroknak magukban is és minden hívőben. A katolikusság a teljességet jelenti, ebben az egyházban mi örömünket leljük, ez a mi lelki otthonunk, s ez büszkeséggel tölt el bennünket, jó Krisztus egyházához tartozni.

A szakmai nap az aloyzianumban beszámolókkal, tapasztalatcserével folytatódott. Ezen a napon a két legrégebbi egyházi múlttal rendelkező miskolci intézmény jó gyakorlatával ismerkedhettek meg a jelenlévők. Előbb a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, majd a Fráter György Katolikus Gimnázium igazgatója mutatott rá arra, hogy milyen módszerekkel próbálják a kamasz gyerekekhez Isten üzenetét és a pozitív erkölcsi értékeket eljuttatni.

A lelkipásztor elmondta: mottója van minden évnek, meghatározottsága, aminek mentén építik fel a tanéveket. „Megfestjük, megrajzoljuk az erényeket, s ezek beépülnek gondolkodásmódjukba. Emellett fontos a személyes példamutatás, s figyelünk az igényeikre, vágyaikra. Felmérjük,  hogy mire van szükség, lehet építeni az érdeklődési köreikre, így sokkal személyesebben lehet megérinteni őket. Felhívjuk a figyelmet a katolikus médiára, mutatva, hogy halad a korral az intézmény, az egyház.” – tette hozzá.

A szakmai napot fórum zárta.