Katolikus óvoda Jászalsószentgyörgyön

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában kezdte meg működését a 2018-2019-es tanévtől a jászalsószentgyörgyi Óvoda.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában kezdet meg működését a 2018-2019-es tanévtől a jászalsószentgyörgyi Óvoda. Juhász Ferenc atya, az EKIF elnöke volt jelen az óvoda átadásának ünnepén szeptember 3-án. Ternyák Csaba érsek úr üzenetét tolmácsolva megáldotta az óvodát, amelynek immáron már hivatalosan is az Egri Főegyházmegye a fenntartója.

A Szent György Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában jelenleg 289 tanuló, 27 pedagógus, 101 óvodás, 10 óvónő kezdi meg a 2018/2019 tanévet. Markó Judit hittanár közlése szerint Jászalsószentgyörgyön az első iskoláról 1701-ből van feljegyzés. Az írás és olvasás a papok dolga később a tanítok és jegyzők feladata.

Jászalsószentgyörgyi közoktatás területéről annyit tudni, hogy kezdetben az írástudó ember nagyon kevés volt. Lippay Lajost, az iskola egykori névadóját fontos megemlíteni. Nemcsak a templom felújításával szerzett elévülhetetlen érdemeket, hanem mint az iskolaszék elnöke a tanügyfejlesztésben is sokat tett a községért. Felújíttatta a lányiskolát (a Takarékszövetkezet helyén), majd felépíttette a fiúiskolát, (Templom mellett) sőt az óvodai nevelés beindítását is kezdeményezte. 1993-ban az akkori iskolaigazgató javaslatára Lippay Lajos nevét vette fel az iskola.

A száz évvel ezelőtti templomfelújító lelkipásztor annak idején a helyi oktatásért is sokat tett. Az iskolákat államosították. A kor viszontagságait legyőzve, 2012-ben amikor az Egri Főegyházmegye átvette a Jászalsószentgyörgyi Általános Iskolát rengeteg új és érdekes lehetőség nyílt meg. Az oktatási intézmények egyik és talán már lehet azt mondani elkerülhetetlen területe az óvoda. Az iskola alapja itt kezdődik el. Most öröm tölti el a jászalsószentgyörgyiek szívét, hogy már az óvoda is egyházi fenntartásba került.