Két kötet az Eucharisztiáról

 (A képekre kattintva galéria nyílik!)

Dolhai Lajos két könyvét mutatták be pénteken az Érseki Palotában. Az esemény az egri szeminárium papnövendékeinek műsorával kezdődött. A program moderátora, Löffler Erzsébet elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve látott napvilágot a két mű.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében kiemelte: a kongresszus nemcsak nemzetközi, hanem egyúttal budapesti és nemzeti, vagyis mindannyiunké. A főpásztor emlékeztetett: 1938-ban sok nemzet küldöttsége jött el a magyar fővárosba, a későbbi XII. Pius pápa is jelen volt. Ekkorra készült el Boldog XI. Ince pápa Budán álló szobra, akit a török elleni küzdelme miatt Magyarország megmentőjének is neveznek. Ez egyúttal a magyar egyház Róma iránti hűségének is tanúbizonysága.

Öröm és büszkeség, hogy Dolhai Lajos nemcsak a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja, hanem a budapesti kongresszus előkészítésében is szerepet vállal, a Teológiai Bizottság elnökeként. Emellett a két kötetet is megírta, melyek egyike hosszú időre meghatározza az eucharisztikus szemléletet, a másik pedig a hívek széles köréhez szól - zárta köszöntőjét Ternyák Csaba egri érsek.

Krakomperger Zoltán teológiai tanár az Eucharisztia teológiája című kötet bemutatásakor elmondta: kihívás ismertetni a művet, mely ösztönzést ad a további elmélyülésre. Az előadásból a szerző gazdag tudományos életútját is megismerhette a közönség. A papnevelés és a szent tudományok kapcsolódnak össze Dolhai Lajos életében, aki tanítványai mellett publikációira is büszke lehet: 11 könyv, többszáz cikk, számos fordítás fűződik nevéhez.

Az ismertetőben elhangzott: a kötet igényes kivitelben gazdag tartalmat kínál. Nyolc fejezetben, lendületes stílusban, alapos szakirodalmi háttérrel vezeti be az olvasót az Eucharisztia misztériumába. Liturgikus teológiai és pasztorális vonatkozásokat is tartalmaz a hiánypótló kötet, mely erőteljesen feltárja az összefüggéseket, s gyakorlati kérdésekre is választ ad. A szentírási, dogmatörténeti forrásokban bővelkedő könyvet Dolhai professzor egyik fő művének nevezte Krakomperger Zoltán.

Csizmadia István plébános, teológiai tanár a Csúcs és forrás című kötetet ismertetve rámutatott: a szerző művében 52 vasárnapra osztva közli a tanítást, miközben ökumenikus szempontokat szem előtt tartva tisztázza az egyes kérdéseket. Feltárja a párhuzamot Szűz Mária személye, engedelmessége, hálaadása és az Eucharisztia között.

Csizmadia István így fogalmazott: fontos, hogy a teológiában jártas emberek, lelkipásztorok mellett a hívek széles rétege is olyan olvasmányhoz jusson, amely segíti az Eucharisztia misztériumának megértését, az elmélyülést.

A bemutató végén Dolhai Lajos köszönetet mondott művei méltatásáért és a papnövendékek műsoráért.

Már mindkét kötet kapható a katolikus könyvesboltokban.

Bérczessy András

Fotó: bf