Kihirdették az Egri Érsek Bora 2017 cím nyerteseit

Május 2-án Ternyák Csaba egri érsek vezetésével választották ki a nyertes borokat. A címet először két évvel ezelőtt adták ki az Egri Főegyházmegye területén lévő borvidékek legjobbnak ítélt borainak.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Ficzek László általános helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója köszöntőjében elmondta: a szentmisében a felajánláskor hálát adunk azért, mert Isten megáldotta az emberi munka gyümölcsét, s hálával gondolunk Istenre, amikor az emberi tevékenység nyomán kiváló alkotások jönnek létre. A helynök köszönetet mondott Gál Lajos borásznak, aki a kezdetek óta segíti a szervezést és a szakmai munkát, s így a borvidékeken kiválasztott borok közül biztosan a legjobbak kerülnek a végső megmérettetésre.

A nyertes termelők jogosultak arra, hogy a palackokon feltüntessék, hogy a cím birtokosai. Ficzek László kiemelte: a kormánytól kapott támogatásnak köszönhetően számos fejlesztés indul az egyházmegyében, s ezek is kötődhetnek a kiváló borokhoz. Az Érseki Pincerendszer turisztikai hasznosításának tervezésekor fontos szempont volt a bor megjelenítése, ugyanígy a Kisboldogasszony plébánia felújítása is köthető ide, hiszen ott is megújul a pince, ahol a zarándokok megkóstolhatják az Egri Érsek Bora címet viselő nedűket.

A borászatok, pincészetek képviselő oklevelet vehettek át kiváló munkájuk elismeréseképpen.

Gál Lajos borász elmondta: a rangos cím a bortermelőkre is hatással van, sokan érdeklődnek a megmérettetés iránt. Hozzátette: a bükki borvidék esetében pedig kifejezetten tapasztalható a szakmai fejlődés, ami a címnek is köszönhető.

A borvidékek, bortermő helyek mintái közül különféle kategóriákban összesen kilenc kapta meg a címet. Az összes közül pedig hagyományosan kiválasztották az Egri Érsek Miseborát, mely idén a Thummerer Pincészet Egri Csillag Grand Superior 2013 bora lett.

A díjazottak teljes listája IDE KATTINTVA olvasható.

Bérczessy András