Konferenciával és kiállítással emlékeztek Pyrker János László érsek beiktatásának 190. évfordulójára

 

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Az Egri Főegyházmegye október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett Egerben Pyrker János László egri érseki beiktatásának 190. évfordulójára.  Az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban történészek, levéltárosok, muzeológusok tartottak tudományos előadásokat.  Megnyitóbeszédében Ternyák Csaba, egri érsek méltatta Pyrker János László ciszterci szerzetest, lilienfeldi apátot, szepesi püspököt, velencei pátriárkát, aki húsz éven át volt az Egri Főegyházmegye érseke, megtartva a pátriárka címet is. Pyrker a magyar kultúra egyik legjelentősebb egyházi mecénása volt. Itáliában töltött esztendei során hatalmas képzőművészeti gyűjteményre tett szert. Ezt a közel 200  festményből álló gyűjteményt 1836-ban – már mint egri érsek – a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Meghatározó szerepet játszott Heves megye székhelyének rendezésében, az egri vár felújításában. Munkásságának talán legkiemelkedőbb része, a mai klasszicista egri bazilika 1837-ben történt felépítése volt, melynek tervezésére a Rómában tanult, általa a legnagyobbnak tartott Hild József építészt nyerte meg.  Ezen kívül megszervezte a bazilika zenekarát, támogatta a népoktatást. 1847-ben történt halálát követően Lilienfeldben temették el, de szíve az egri bazilika altemplomában nyugszik.

Ezt követően a konferencián részt vevő Matthäus Nimmervoll lilienfeldi ciszterci apát beszélt elődjéről, bemutatva Pyrker néhány máig a kolostorban őrzött rekvizitumát.

A tudományos előadások sorát  Dr. Ľuboslav Hromják, a szlovákiai Rózsahegyi Katolikus Egyetem tanára nyitotta meg, aki  Pyrker János Lászlót, mint  a Szepeskáptalani és Egri Tanítóképző Intézet alapítóját mutatta be. Dr. Löffler Erzsébet, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár, Levéltár, Múzeum ny. igazgatója Pyrker egyházi pályafutásáról szólt, míg Dr. Adriányi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, előadásában Pyrker János László velencei pátriárka 1821-es vizitációját mutatta be.

A két nap során 17 előadás hangzott el Pyrkerről illetve koráról.  Az előadók között voltak a helyi, a miskolci, a debreceni, a budapesti, a pozsonyi, a rózsahegyi egyetemek tanárai; az Egri Dobó István Vármúzeum, a Blaskovich Kúriamúzeum, az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont, az Egri Főegyházmegyei Levéltár és az MTA munkatársai, kutatói.

A program részeként Ternyák Csaba érsek megnyitotta a Pyrker 190 című kiállítást, mely szintén az Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban tekinthető meg. A résztvevők ellátogattak az egri bazilikába is, ahol megkoszorúzták Pyrker János László érsek sírját.

Homa János