Krizmaszentelés az egri bazilikában

 

Az Egri Főegyházmegye papsága mellett – rendhagyó módon – a beavató szentségek felvételére készülők is meghívást kaptak a krizmaszentelő ünnepi szentmisére nagycsütörtökön, az egri Bazilikában.

 

 

Ternyák Csaba érsek beszédében kihangsúlyozta: van egy különleges mély lelki kapcsolat a mai krizmaszentelő szentmise, a papszentelés, a bérmálás, a keresztség és a betegek kenete között:

„A Szentléleknek köszönhetjük ezt a kapcsolatot. Aki az Urat felkente, és aki bennünket is felkent. Ez a kapcsolat, amely az egyes szentségek közt fenáll, hiszen pünkösdkor a Szentlélek eljövetele hozta létre az egyházat. A szentségek azért hatékony jelek, mert nemcsak jelzik, hanem meg is valósítják azt – ténylegesen – amit jelképeznek. A szimbólumok és a jelek azok csak utalni szoktak valamire. A szentségek olyan hatékony jelek, amelyek megvalósítják bennünk azt, amit jeleznek. Az életszentséget. Az a lélek viszi véghez mindezt, akiről Jézus azt mondta a mai evangéliumban: az Úr lelke van rajtam.

Bérmálkozásotokkor semmi különöset nem fogtok érezni" – fordult a szentség felvételére készülőkhöz a főpásztor, majd így folytatta – "a változás a lelketek mélyén történik majd meg. A szent krizma révén méginkább hasonlítani fogtok Jézus Krisztushoz."

 

 

A szentbeszédet a papi fogadalom megújítása követte. Majd a diakónusok az oltár elé helyezték a keresztelési, a papságra készülők és a betegek olaját, amelyeket Ternyák érsek megszentelt.