Magnificat Katolikus Iskolák Kórustalálkozója a Petrovayban

„Ugye jövőre is eljöhetek? - ez a mondat Nagykörűben hangzott el 2017. szeptember 29-én, az I. Magnificat Katolikus Iskolák kórustalálkozójának a végén egy 4. osztályos jászapáti kislány szájából.

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Petrovay György Katolikus Általános Iskola ezt a találkozót. A Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével a Petrovay György Katolikus Általános Iskolában című EFOP-1-3-5-16-2016-00635 azonosítószámú pályázat ad ott lehetőséget, hogy az esemény létrejöhessen. A találkozóval az volt a célunk, hogy a híveknek élményt adó módon mutathassuk be a Mária énekek sokféleségét. A dalokon keresztül mutathassuk be Szűz Máriát, mint Isten anyját, Máriát a közbenjárót, Máriát a patrónust és a fájdalmas Szűzanyát. Ezen kivül megszólítottuk a gyermek és ifjúsági korosztályt, valamint a felnőtteket is.

A témát már a cím sugallta. Szűz Mária hálaadó imádsága adta a mottót és a kórusok Szűz Mária dicséreteket hoztak.

A hívó szót a Besenyszögi Chiovini Ferenc Kolping KatolikusÁltalános Iskola a Jászapáti Szent Imre Katolikus Iskola fogadta el. A 3. kórus a tagintézményünk a Szent Gellért Katolikus Iskolából érkezett. A helyszín a Nagykörűi Művelődési ház volt, munkatársaiknak nagy köszönet jár a kedves kiszolgálásért a profi előkészítésért és a segítőkészségükért.

A vendégeket Nagyné Baráth Ágnes főigazgató asszony öntötte és beszélt a Mária énekek sokféleségéről. Fejes János plébános röviden ismertette a Magnificat imádság születésének történetét. Megismertette velünk a Szentírási szakaszt, amelyben Mária elmegy Erzsébethez, és megvallja Isten iránti elkötelezettségeit. Közös énekléssel hangolódtunk, a Magnificat csendült fel.

Először a Besenyszögi kórus dicsérte hangjával a Szűz anyát. Őket követte a jászapáti gyerekek csengő hangján megszólaló imádság.  A harmadik fellépőként a kőtelki gyerekek éneke töltötte be a termet, utolsóként a házigazda nagykörűi énekkar lépett színpadra. A latin mellett vidám olasz nyelvű énekkel lepték meg a hallgatóságot. Nagyon vidám hangulatban fejeződött be a kórusok bemutatkozása.

A hallgatóság lelkes tapssal köszönte meg a fellépők színvonalas produkcióit. A munka után finom tízórai várta a szereplőket és kísérőiket. A vendégeink sétára indultak a faluban, ahol megnézték a galériát és az iskolánkat is. A helyi gyerekek és felnőttek jó hangulatú hittanos kvíz vetélkedőn vettek részt, majd csuhé virágokat készítettek az önkéntes segítő Balogh Győzőné Irénke nénivel, a kisebbek pedig Sziráki Évike, és Vágóné Horváth Máriával ügyeskedtek. Pontosan a déli harangszóra érkezett mindkét csapat a templomba, ahol az atya vezetésével elimádkoztuk az Úrangyala imádságot és énekkel imádkoztunk. Elmélkedtünk a Mária, Mária,  szép virágszál című dal üzenetén, kifejtettük a szimbólumok Jelentését. Mindenek felett a közös éneklés és a daltanulás hozta össze a közösséget.

Lipták Péter az egyházközösség világi elnöke köszöntötte a jelenlévőket és kedves szavakkal buzdított a folytatásra. Rövid sétával visszaérkeztünk a Művelődési házba, ahol ízletes ebéddel zártuk a találkozót. Étkezés közben hangzott el a címben idézett mondat, ami kifejezi, hogy a résztvevők élvezték az együtt töltött időt és mindenki számára egy maradandó élmény marad.

Úgy érzem a Szent Ágoston gondolata szerint: „Aki szépen énekel kétszeresen imádkozott” ismét beigazolódott. Talán nem véletlen, hogy a meghívónkon pont ez az idézet szerepelt. Jövőre újra találkozunk, remélhetőleg még több szereplővel!” - állt az iskola által beküldött beszámolóban.