Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2017 júliusi száma

A tartalomból:

NEK 2020 - Az Úrnapján felolvasott püspökkari körlevélből, vagy a világi és egyházi tömegkommunikációs eszközök által talán már mindnyájan hallottunk arról, hogy 2020-ban Budapesten lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ferenc pápa ezt a döntését személyesen jelentette be video-üzenetében, 2016. január 31-én, a Fülöp-szigeteken, a legutóbbi nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró szentmiséjén. Főleg az idősebbek örömmel hallgatták ezt a hírt, mert ez azt jelenti, hogy 1938 után újra Magyarország rendezheti meg ezt a nagy egyházi találkozót. Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy hol tartunk most, illetve mit tudhatunk a három év múlva esedékes találkozó előkészületeiről.

Számítanak a hívek támogatására - Az egykori „Pálostömb” területén lehetőség nyílt rá, hogy megszülessen a Diósgyőri városrész első - tömegek fogadására is alkalmas – köztere. A vár közelsége, a Bükk, a templom látványa és a Szinva patak mind fontos elemét képezik a leendő térnek. A teret a KDNP-frakció kezdeményezésére nevezték el 2013-ban II. János Pálról. Erről a város közgyűlése döntött. Névadója tiszteletére egy egész alakos szobor kap majd helyet a Szinva déli oldalán. A templom felől emelné áldásra kezét Szent II. János Pál pápa. A Szinva északi oldalán kerülne kialakításra félméteres szintesésekkel egy déli lejtésű tér. Mi sem ad méltóbb helyet II. János Pál pápa terének, mint Diósgyőr, I. Nagy Lajos magyar-lengyel királyunk kedvelt székhelye. A róla elnevezett út torkolatában, a római katolikus templom előterében található a szóban forgó Szinva-parti tér. E jeles uralkodó lánya volt Szent Hedvig lengyel királynő, akit Diósgyőrben nagy tisztelet övez, és akit a lengyel pápa iktatott a szentek sorába.

Mikolai Vince a Borsodi Főesperesség főesperese, Miskolc-diósgyőri plébános elmondta, hogy a városban gyűjtés indult. Eddig mintegy 600 ezer forint gyűlt össze. Ha a tér végleges kialakítása megtörténik, akkor kerül sor a szobor elhelyezésére. Köszönik az eddigi segítséget és továbbra is várják a hívek támogatását a 11734073-20015484 OTP számlaszámon, a kedvezményezett nevéhez kérjük, írja oda: Miskolc, Róm. Kat. Plébánia, II. János Pál szobor.

Életünk középpontja az Eucharisztia  - Holló Gábor és Maksó Péter diakónust pappá, Czókoly Sándort pedig diakónussá szentelte Ternyák Csaba érsek június 17-én. Az egri bazilikában tartott ünnepi szentmisén részt vett a főegyházmegye papsága, a papnövendékek és a hívők sokasága. A főpásztor homíliájában arra a kérdésre kereste a választ, hogy ki a pap és milyen szolgálatot lát el. "Ha a pap teendőit kezdenénk számba venni, akkor úgy tekintenénk rá, mint egy funkcionáriusra, aki bizonyos feladatokat ellát, mert arra megbízást kap. A papot azonban nem ismerhetjük meg igazán, ha csak arra figyelünk, hogy mit tesz, milyen kötelezettségeket teljesít, mert akkor éppen a lényeg maradna homályban. A lényegi kérdés pedig nem az, hogy mit tesz, hanem, hogy ki a pap?" Mint hangsúlyozta: pap az, aki jelenvalóvá teszi Krisztus örök és egyetlen áldozatát. Az Ő személyében és nevében cselekszik, amikor egyes szám első személyben mondja ki az átváltoztatás szavait a kenyér és a bor felett: „Ez az én Testem… Ez az én Vérem”. Ugyanezt teszi a gyóntatószékben is: "Én feloldozlak téged bűneidtől ". Csak akkor teheti meg ezt egy ember, ha Krisztus teljesen lefoglalta, átváltoztatta, konszekrálta, ha "másik Krisztus", "mai Krisztus" lett a papszentelésben.

Egerszalóki Ifjúsági Találkozó - Július 12. és 16. között rendezik meg a 34. Egerszalóki Ifjúsági Találkozót és Lelkigyakorlatot. A rendezvény mottója: „Nagy jel tűnt fel az égen” (Jel 12,1). A találkozó ideje alatt a sátorozó fiatalok szentmisék, előadások, csoportos beszélgetések és koncertek segítségével mélyülhetnek el a hitben. Az összejövetel július 12-én, szerdán 15 órakor kezdődik, a résztvevőket Kerényi Lajos atya köszönti, a nyitó szentmisét is ő tartja 18 órától. Ezt követően az egri Jézus Szíve Plébánia Ifjúsági Ének- és Zenekara játszik. A csütörtöki programok között szerepel előadás a párkapcsolatról és a párkeresésről. Este pedig szentségimádást tartanak a templomban.  Pénteken 9 órakor kezdődik a hagyományos Zarándokút a hegyhez program, ahol Fedor Péter görögkatolikus parókus elmélkedik. Az esti szentmise és a vacsora után közös rózsafüzér imádkozás kezdődik.  Szombaton az előadások és kiscsoportos beszélgetések mellett több koncertre is sor kerül. Fellép a Quo Vadis együttes, Sillye Jenő és barátai, és a Képmás zenekar. Az este 8 órakor kezdődő szentmisét és a körmenetet Ternyák Csaba egri érsek vezeti.  A július 16-i, vasárnapi záró szentmisét pedig Palánki Ferenc, Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondja.