Nyitott Templomok Napja Pélyen

2018. szeptember 15-én kitárta kapuit a pélyi Szent Demeter templom, hogy első ízben csatlakozzunk a Nyitott Templomok Napja nevű kezdeményezéshez.


A napot Miklósné Tasi Edit tagintézmény-vezető asszony nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta az Ars Sacra fesztivál idei évi jelmondatát: „Tekints az égre, és lásd meg!”. Igyekeztünk a programunkat is ehhez a jelmondathoz igazítani, külön figyelmet fordítva arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára izgalmas programot. A gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is közösségi térként tudta használni ezen a délutánon templomunkat.

Az előzetesen meghirdetett a „Fájdalmas Anya” című rajzpályázatra sok színvonalas pályamunka érkezett, minden kategóriából a három legjobbat díjazta a zsűri. A képeket kiállítottuk a templomban. Rendezvényünk a „Pély képes levelezőlapokon” című kiállítás megnyitójával kezdődött. Az érdeklődők megtekinthették a múlt évszázad pélyi képeslapjait és a modern színes kiadványokat is. Folytatva a múltban való merengést az érdeklődők felkutathatták elődeiket az egyházi anyakönyvek segítségével. Az iskolás korú gyermekek is a múltba utaztak vissza A kánai menyegző című történet dramatizálása során. A falu apraja kézműves foglalkozáson élhette ki kreativitását, az alkotások témája a Fájdalmas Szűzanya volt.

A szentmise után Vágány Zoltán fotográfus mutatta be a teremtett világ szépségeit saját fotóin keresztül. Együtt utazhattunk vele a képzelet szárnyán a barlangok mélységeibe és a hegyek szédítő magaslataira. A családok évében különösen fontosnak tartottunk egy olyan programelemet, mely a családokat együtt vonja be a hitéletbe: közösen fedezhették fel templomunk szépségeit. A felfedező túra nyertes családja egy zarándoklaton vehet részt tavasszal. A napot egy megható, szívet melengető koncert zárta. Külön köszönetünket szeretnénk kifejezni Miklósné Tasi Edit tagintézmény-vezető asszonynak, Magyar Lászlónénak, Szalai József diakónus úrnak és Varnyú Józsefnének, akik nagy segítségünkre voltak a programok lebonyolításában.

Gyarmati Eszter és Török Éva hitoktatók