"Szent Keráloknak fényes tüköre"

 

"Szent Keráloknak fényes tüköre" címmel tartottak ünnepséget Szent László Király emlékezetére az egri Érseki palotában. Az Egri Érseki fiúkórus műsorával vette kezdetét a program, majd Dr. Kristóf Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem tanára szólt Szent László Király koráról. Mint mondta, a XI. század közepétől Magyarország, egy frissen kereszténnyé váló államként sok nehézséget élt át. Problematikus volt az öröklési rend, trónviszály volt, szinte folyamatosan.

A Szent László legendák többsége a Besenyők betöréséhez köthető hősies tettekre vezethető vissza, és az Árpádházi szent, a nép kedves királya, a lovagkirály számtalanszor megihlette a művészeket is.

A történész hangsúlyozta: fontos ismerni a kort, melynek viszonyai között az 1077-től uralkodó László építő munkát tudott végezni, és a kereszténységet is megerősítette.

"Ez az a pont ami miatt a magyar egyház nem fordul szembe Lászlóval. Bőkezű adományozó és nagyon remek szervező, amelyre per pillanat az országnak sokkal nagyobb szüksége volt, mint akár arra, hogy a pápai elvárásnak megfelelően a gregoriánus reformokat vezesse be."

A történész elmondta még, az 1095-ben örökös nélkül elhunyt Szent László stabil országot hagyott maga után, megalapozva ezzel a keresztény állam további fejlődését.

Az ünnepi programban a Régi históriások régizene együttes idézte meg a kor hangulatát, majd az Egri Érsek fiúkórussal közös programmal zárult az ünnepség.