Szent Mihály búcsú Egerben

 

Szeptember 30-án tartották az egri bazilika Szent Mihály búcsúját. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Štefan Sečka szepesváraljai püspök volt.

A szentmise elején Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a vendég püspököt. Örömének adott hangot, hogy elfogadta a meghívást a főpásztor  és tanít homíliájában. Ternyák érsek elmondta: a szepesi egyházmegye azért is kedves nekünk, mert Pyrker János László érsek  itt kezdte meg szolgálatát, és  az éppen 190 esztendővel ezelőtt született Samassa József érsek is ebből az egyházmegyéből érkezett hozzánk. Az egri főpásztor elmondta, a szepesváraljai püspökkel mindkettejük sírjánál közösen imádkoztak ma az altemplomban a nap folyamán.  Kérte, hogy imádkozzon értük, hogy a szlovák és a magyar nép felfedezze, hogy a hitben testvérek vagyunk.

Štefan Sečka  szentbeszédét Kakuk Ferenc érseki titkár tolmácsolta. Mint elhangzott: minden ember legalább három meghívást kap az Istentől: az Életre, a Krisztussal való életre és a küldetésre irányuló meghívást. A szentírási történet, mely Natanael Istentől való meghívásának, Jézussal történt találkozásának történetét tárja elénk,  elgondolkodtat: van-e Krisztusba vetett határtalan hitünk és bizalmunk?  Ha ugyanis Krisztus hívását meghalljuk, elsősorban bíznunk kell benne.

A meghívott embert a hite Isten felé és a vele való egységhez vezeti. Jézus megígérte azoknak, hogy akik hisznek benne és elfogadják őt, azoknak kinyilvánítja dicsőségét. Keresztelő Szent János Isten fiának dicsőségét a Jordánnál, az apostolok a Tábor hegyen, Péter a csodás halfogáskor, Máté meghívásakor, a nép pedig tanításakor tapasztalhatta meg. Mi mindnyájan a szentáldozásban megélhetjük ezt.  Mindig kinyilatkoztathatja magát nekünk, s megvalósíthatjuk, amit elvár tőlünk – zárta szentbeszédét Štefan Sečka szepesváraljai püspök volt. A Szent Mihály búcsú körmenettel zárult.