Szívből gratulálunk Árvai Ferenc atya kitüntetéséhez!

A hátrányos helyzetű személyek és a magyarországi katasztrófahelyzetek károsultjainak támogatása területén végzett kiemelkedő munkája, valamint közösségépítő és szervezetfejlesztő tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült.

Árvai Ferenc atya több mint 25 éves papi hivatása során gyermek, ifjúsági és felnőtt közösségeket hozott létre, amelyeknek aktív szervezője és vezetője volt. Közösségépítő rendezvények szervezésével járult hozzá települések közösségi életéhez. Az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatójaként odaadó munkájának köszönhetően dinamikusan fejlődött a szervezet sokszínű szakmai munkája és jelentősen hozzájárult a Katolikus Karitász szociális tevékenységének és önkéntes mozgalmának szakmai fejlődéséhez. Nevéhez fűződik a szeretetszolgálatot végző fiatalok közösségének a Caritas Juniornak a létrehozása. Kiemelt szerepe volt a Magyarországot sújtó katasztrófahelyzetek kezelésében. A 2010-ben az észak magyarországi árvizek során rendkívüli szervezőkészségének és aktivitásának köszönhetően irányította és szervezte a Katolikus Karitász 44 települést érintő katasztrófa helyzeti szociális tevékenységét és több mint 500 lakóházat felújító újjáépítési munkáját. A vörös iszap katasztrófát követően részt vett a kármentés és szociális segítségnyújtás szervezésében és 900 önkéntes koordinálásában.

Az elmúlt évtizedben a viharkárok, árvíz és földrengés sújtotta településeken számos alkalommal vett részt a károsultak segítésében. 2019 éveben is jelentős tevékenységet végzett az Észak Magyarországi viharkárok károsultjainak támogatásában és az újjáépítésben. A menekültek megsegítésében önkéntesek szervezésével és személyes jelenlétével bizonyította elkötelezettségét. Rendkívüli tenni akarásával, különleges szervezőképességével és derűs személyiségével kivívta munkatársai, hívei, diákok, pedagógusok, a rászorulók, valamint szervezetek és települések vezetőinek elismerését is. Részt vett a Karitász hosszú távú, felzárkóztató célú programjainak kidolgozásában és példaértékű megvalósításában is.

forrás: karitasz.hu