Tárjátok ki szíveteket!

a Katolikus Karitász adventi segélyprogramja


A Katolikus Karitász november 25-én indította el adventi segélyakcióját „Tárjátok ki szíveteket” címmel, amely során adománygyűjtő programokat hirdet, és rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor.

A Katolikus Karitász évről évre meghirdeti adventi adománygyűjtését. A kampányt szimbolizáló nyitott tenyérben tartott hóból formált szív azt jelképezi, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. Szívünk kitárásával felmelegíthetjük mások hideg otthonát, ünneppé tehetjük küzdelmekkel teli napjait. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül.

A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával, élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsony, közös ünnepségre hívni a magányos és szegény körülmények között élő időseket.

A különböző élethelyzetekben különleges törődést adhatunk, személyre szabott segítséggel. Az önkéntesek már országszerte megkezdték az adományok, karácsonyi ajándékok, élelmiszer-csomagok gyűjtését, és a következő hetekben összeállítják a csomagokat, készülnek az ételosztásokra.

Az akció keretében számos országos program zajlik karácsonyig.

  • Számos helyen osztanak egész télen meleg ételt, forró teát, téli ruhát, takarókat a hajléktalanoknak és krízis helyzetben élőknek.
  • Budapesten december 3-tól minden hétköznap lesz ételosztás az egyik hajléktalan szállón.
  • Több száz családot támogatunk kályhával és igény szerint tűzifával nem csak hazánkban, hanem határon túl is.
  • Idén először indult el országosan az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amely során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül több tízezer gyermeknek. Bővebb információ: www.angyalbatyu.hu
  • Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció idén december 2-án Pécsen indul majd és az egy hét során több mint 300 település kapcsolódik be a programsorozatba. A záró rendezvénynek december 9-én Kaposvár ad otthont.


Az akciókba több módon is be lehet kapcsolódni:

  • a 1356-os adományvonal hívásával
  • pénzadományokkal – online vagy banki utalással.
  • tárgyi adományokkal, anygalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és midnen egyházmegyei karitász központban


A segélyszervezet ezen túl november 23. és december 23. között Budapesten a Szent István-bazilika előtti téren és november 30. és december 6. között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet.