Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét Győrben a bencés öregdiák-találkozón

Az egykori bencés diákok május 20-án, szombaton tartott találkozója a győri Szent Ignác-templomban ünnepi szentmisével vette kezdetét, melyet a Czuczor Gergely-gimnáziumban 45 éve érettségizett Ternyák Csaba egri érsek mutatott be a bencés papokkal együtt.

„Kedves bencés diáktestvéreim! Amikor átlépjük ennek a templomnak a küszöbét, akkor mindannyiunknak megdobban a szíve. Mi, volt bencés diákok – lélekben legalábbis – ismét megfiatalodtunk. Eszünkbe jutnak azok az élmények, amelyek bennünket ehhez a templomhoz kötnek. Itt formálódtunk felnőtt kereszténnyé, itt alakult ki hivatásunk, a későbbi élethivatásunk is. Jó most ide visszatérni!” – kezdte szentbeszédét Ternyák Csaba egri érsek az ünnepi szentmisén. Az érsek felidézte azokat a régi, nehéz időket, amikor szüleik, papjaik biztatására vállalták azt, hogy bencés diákok lesznek. Ami akkor részben megbélyegzést jelentett, büszkeséggel is eltöltötte őket, mert a bencés diáklét egyfajta rangot is jelentett és jelent is a mai napig – fejtette ki.

A szentmise keretében a jubiláló osztályok egy-egy képviselője mécsest gyújtott azokért, akik már nem tudtak velük jelen lenni, elhunyt tanáraikért és diáktársaikért. A könyörgésben hálát adtak tanáraikért, szüleikért, hivatásukért, házasságukért és családjukért.

A Czuczor-gimnázium dísztermében folytatódott az öregdiák-találkozó a Bencés Diákok Győri Egyesületének (BDGYE) ünnepi közgyűlésével.

A program során ösztöndíjakat, elismeréseket adtak át, a nap osztálytalálkozókkal ért véget.