Újévi koncert a miskolci Minorita templomban

Január 13-án vasárnap délben újévi koncertre hívta és várta az egyházközség híveit és az érdeklődőket a Minorita Plébánia és az Éltető Lélek Alapítvány. Dr. Várhelyi Krisztina az alapítvány vezetője köszöntötte a szép számmal megjelenteket, majd átadta a szót Szalkai Zoltán József minorita szerzetes atyának, a Nagyboldogasszony templom plébánosának. A plébános atya köszöntőjében és útravalójában elmondta, hogy ez az újévi koncert reményei szerint egy hosszú folyamat indítása, hagyományteremtés, mellyel a minorita közösség nyitni szeretne a kultúra, a zene felé, hiszen küldetés énekelni a Jóistenről, mely által szívünk, lelkünk gyarapodik. A jövőben terveik között szerepel a Minorita nyári kulturális esték megrendezése is.

A koncert bevezető műsorban Balázs István előadó művész verseket mondott, valamint Kolozsi Balázs  Vihula Mihajlo gitárkíséretével énekelt. A világhírű Leonard Cohen dalnak a Hallelujah-ának a refrénjét együtt énekelte a közönség az előadóval. 

Kelemen Didák minorita szerzetes atyának, a miskolci Minorita templom építtetőjének boldoggá avatásáért már régóta imádkozik a minorita közösség. Most lehetőség nyílt az ő életét és munkásságát bemutató film elkészítésére Kelemen Didák- Tiszavidék apostola címmel. Az Éltető Lélek Alapítvány e film elkészítéséhez kéri a nagylelkű felajánlásokat. Ezen alkalommal néhány közösség és intézmény nyilvánosan is bejelentette adományozási szándékát.

A Szent Ferenc Kórus és Cardinal Mindszenty Kórus  műsorával folytatódott a színvonalas koncert. Az énekkart Gergely Péter Pál karnagy vezényelte, szólistaként közreműködtek: Szajkó Andrea- szoprán, Kovács Attila- blockflöte, Gergelyné Barna Katalin- cselló, Bereczki Ákos-csembaló.

A zsúfolásig megtelt templom hallgatósága vastapssal köszönte meg a lélekemelő, szívet melengető műsort. Reméljük, hogy a József atya által bejelentett kulturális hagyományteremtés már a nyár folyamán folytatódni fog.

 

                                               Kép és szöveg:   Fojtán László