Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe

 

 

Úrnapja a pünkösd utáni tizedik napra, csütörtökre esik a katolikus naptárban, de mindig a következő vasárnapon tartott főünnep. Ezen a napon Krisztus titokzatos testét, az Oltáriszentséget ünnepli az egyház.

2020-ban Magyarországon, Budapesten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az úrnapi szentmisén Kaukk Ferenc érseki titkár olvasta fel a kongresszus elnöksége és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott körlevelet:

 

 

"Ferenc pápa a következő világkongresszus színhelyéül Budapestet jelölte ki.

Felidéztük az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus emlékét. Az a nagyszerű ünneplés hazánkban és külföldön is maradandó lelki élményt jelentett. Kifejezte, és Isten kegyelmével hatékonyan előmozdította a megértést, a cselekvő szeretet, a hitet és a gondviselésbe vetett bizalmat. Azóta is felhangzik templomainkban a kongresszus himnusza. Megrendülten éljük át, hogy Krisztus vándorlásunk társa lett."

 

 

"A nagy esemény alkalom a missziós és lelkipásztori megújulásra hazánk minden egyházmegyéjében, a szerzetes közösségekben, a lelkiségi mozgalmakban, sőt határainkon túl egész régiónkban és szerte a világon. A plébánosok vezetésével a missziós megbízottak elősegíthetik közösségeinkben az Oltáriszentség tiszteletének, a szentmise ünneplésének és a szentségimádás végzésének megújulását" – áll a körlevélben.

 

 

Az Úrnapi szentmise fő eseménye a körmenet volt, amelyen a szentmisét bemutató Dr. Ternyák Csaba érsek négy - külön, erre az alkalomra felállított - oltárt érintve körbehordozta az Eucharisztikus Krisztust, annak jeléül, hogy Jézus ma is köztünk él az Oltáriszentségben. A hívő ember számára az Oltáriszentség örök életre szóló táplálék.