Veni Sancte az Egri Érseki Papnevelő Intézetben

 

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén tartották tanévnyitó ünnepségüket az Egri Érseki Papnevelő Intézet és Redemptoris Mater Szeminárum elöljárói és növendékei. Köszöntőjében Buda Péter rektor munkakedvet, szorgalmat, állhatatosságot, buzgóságot kért a kispapoktól a 2018/19-es tanévre. Idén hét elsőéves kezdi meg tanulmányait, közülük hatan az egri, egy növendék pedig a debrecen-nyíregyházi egyházmegye szolgálatára készül.

A szentségimádást követően Czapkó Mihály teológiai tanár tette le esküjét, akit Dr. Ternyák Csaba érsek nevezett ki a Papnevelő Intézet prefektusává, s  morálteológiát tanít majd a kispapoknak.

Az első évesek nagy várakozással kezdik meg tanulmányaikat. Novák Lajos 1. éves szemináriumi hallgató a Szent István Televízió kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: mindig érdekelte a papi hivatás, a Jóisten magot ültetett a szívébe, ezért döntött úgy, hogy egy lelkigyakorlaton keres választ kérdéseire. Ekkor véglegesedett benne az elhatározás, hogy ezt a hivatást választja.

Idén összesen negyvenen tanulnak az épület falai között az Érseki Papnevelő Intézet és a Redemptoris Mater Szeminárium növendékei.