Válasszon ablakméretet: Automatikus beállítás 800x600 1024x768

Hírszolgáltatás


Katolikus Világegyház

Erdélyi Katolikus hírportál

Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda, Eger

Főegyházmegyei Könyvtár, Eger

Római  Katolikus Egyházi Gyűjtemény, Sárospatak

Szent Bertalan-templom Kincstára, Gyöngyös

Mindent tudni akarok! - tudományos előadássorozat Törökszentmiklóson Nyomtatás E-mail
Írta Márton János   
szerda, 26 november 2014
Negyedik évadához érkezett Törökszentmiklóson a Mindent tudni akarok! címmel rendezett tudományos előadássorozat a Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda - Pánthy Endre Katolikus Általános Iskola Tagintézményében. 2014. november 20-án Prof. Dr. Falus András immunológus, egyetemi tanár tartott előadást Mit öröklünk és mit nem? Gondolatok a 21. század genetikájáról és az egészségünkről címmel.

Az eseményről és a rendezvénysorozatról Márton János tagintézmény vezető küldött képes beszámolót, melyet a „Bővebben”-re kattintva tekinthetnek meg.

Az előadássorozat megálmodója és elindítója iskolánk egykori lelki vezetője, Dobák Gábor káplán volt. A sorozat indításában több cél is vezérelt bennünket. Követve a katolikus nevelés – oktatás több száz éves hagyományait, városunkban mi is egy szellemi központot kívántunk létre hozni az előadássorozat által. Egyrészt felkelteni a lakosság érdeklődését a természettudományok iránt, másrészt megmozgatni az oktatási intézmények tanulóit, nevelőit egy közös cél érdekében.

A természettudományi műveltség a 21. század emberének egyik fontos eleme. A hétköznapi problémák megoldásakor gyakran van szükség valamely természettudományi műveltség, kompetencia alkalmazására. Iskolánkban 5. éve folyik emeltszintű természetismeret oktatás. Ez részben magasabb óraszámot, bővített tananyagot, gyakorlatközpontú oktatást jelent. Egyes tanórákat szakemberek tartanak. Járt nálunk már méhész, állatorvos, belgyógyász, védőnő. Megújult fizika-kémia laborunk az európai szabványoknak messzemenőkig megfelelő, a legkorszerűbb eszközparkkal rendelkezik.

A természettudományok iránt fogékony, megbízható, szilárd alapokkal rendelkező diákokat szeretnénk nevelni, akik a közép-és felsőoktatásban is megállják a helyüket. Ehhez nyújt segítséget ez az előadássorozat is. Olyan neves szakemberek voltak vendégeink az elmúlt években, akik szakterületükön kimagasló eredményeket értek el.

Előadóink között tarthatjuk számon Dr. Vida Gábor Széchenyi-díjas biológust, ökológust, a MTA tagját, Dr. Kéri György biokémikust, rákkutatót, Dr. Boros Lászlót a kaliforniai egyetem tanárát, Dr. Csókay András idegsebészt, Dr. Újvári Balászt a CERN munkatársát, Németh Lajos meteorológust, Farkas Bertalan űrhajóst, Erőss Zsolt hegymászót, Tóth Tamás hidrobiológust. A palettát Eperjes Károly színművész színesítette az elmúlt év adventi időszakában.

Ahány név, annyi jeles személyiség. Ezen találkozások, beszélgetések segítik tanulóink pályaorientációs tevékenységét is.

Negyedik évadunkat Prof. Dr. Falus András immunológus, egyetemi oktató a MTA rendes tagja nyitotta meg, aki Mit öröklünk és mit nem? Gondolatok a 21. század genetikájáról és az egészségünkről címmel tartott előadást iskolánk ebédlőjében november 20-án.

A rendezvényen Sebestyén Ilona tagintézmény-vezető helyettes köszöntötte a vendégeket, majd a 3. b osztály „Tűztánc” című produkciója következett.  A folytatásban a 8. a osztály tanulói tudományos kiselőadással vezették fel a témát. Falus András professzor úr előadásában beszélt a személyre szabott orvoslásról, a genetikai kutatások legújabb vívmányairól. Mindezek mellett kiemelte az egyén felelősségét egyes betegségek megelőzésében, felhívta a figyelmet a helyes életmódra. Orvosként, kutatóként is alátámasztotta, hogy a hit és a természettudományok egymástól elválaszthatatlanok. Interaktív előadásával, közvetlen hangvételével mindenkit megszólított, gondolatokat ébresztett, tanácsokat adott. Köszönjük, hogy elfogadta iskolánk felkérését és megtisztelte városunkat jelenlétével.

Előadássorozatunk folytatódik tovább. December 18-án Papp Lajos szívsebészt látjuk vendégül, aki „szívünkhöz” szól. A szív – és érrendszeri megbetegedésekről, a szívműtétekről, szív transzplantációról tart előadást.

Szeretettel hívjuk és várjuk a természettudományok iránt érdeklődőket Törökszentmiklósra, a Pánthy Endre Katolikus Általános Iskolába!

Örömmel töltött el bennünket, hogy Professzor úr nem sokkal az előadása után írt nekünk egy e-mailt, és egy linket is küldött az előadásáról: Tisztelt Tanárnő és Igazgató úr! Köszönöm a kiemelkedő élmény és szívből gratulálok értékalkotó tevékenységükhöz! Barátsággal: Falus András Beszámoló az eduline oldalán” – tájékoztatott Márton János tagintézmény vezető.


Utolsó frissítés ( szombat, 27 december 2014 )
< Előző   Következő >

Translate This Website

Kereső:

Dátum, névnapok

Ma 2016. 5. 29, vasárnap, Magdolna napja van.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.

Online

Jelenleg 21 vendég online

Szent István Rádió

Rádiónkat online is hallgathatja!

A rádió honlapjának eléréséhez
klikk a rádió logójára!

Online felhasználók

Jelenleg 21 vendég online

Statisztikák

Látogatók: 8096698

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

Emlékezz rám
Elfelejtetted a jelszavad?
Még nincs azonosítód?
Készíts egyet