Búcsú Diósgyőrben az Eucharisztia és közösség jegyében

 

Háromnapos lelkigyakorlattal készültek a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve plébánia búcsújára nemcsak az egyházközség hívei, hanem a Miskolc más plébániáiról érkező vendégek is. A templom felújítási munkálatai miatt idén a plébánia udvarán állították fel a szabadtéri oltárt, amely előtt Mikolai Vince főesperes, pápai prelátus, plébános mutatta be a szentmisét. A többéves szokásnak megfelelően most is körmenetben vonultak a hívek a diósgyőri országzászlótól a szertartás helyszínére. A szentmisén részt vett dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és több önkormányzati képviselő is.

– Diósgyőr mindig is szent hely volt. A várban Nagy Lajos királysága óta volt templom (a vár felújítása óta ismét van itt egy kápolna, a király lánya, Szent Hedvig tiszteletére szentelve). A mostani plébániatemplom helyén is állt egy Mária neve templom, amely 150 évig romtemplom volt, és néhány száz méterre állt a pálosok Krisztus Szent Teste és Vére kolostora és temploma is. Sőt a Bükkben is volt egy pálos kolostor, a szentléleki kolostorromok ma is kedvelt kirándulóhelye a miskolciaknak – mondta a plébános.

Az Eucharisztikus Világkongresszusra készülve az idei esztendő fő feladata a katolikus közösségek megerősítése. Ez nemcsak a magyar egyház, hanem az egyes plébániák feladata is. Itt Diósgyőrben is szükség lenne a közösségek, imacsoportok megerősödésére, aminek legnagyobb akadálya a fiatalok elmaradása, hiánya. A rózsafüzéres közösség mellett több imacsoport is él, működik a plébánián, ahogy a helyi karitász és a vincés szeretetszolgálat is. Valamennyi csoport elöregedett, és nincs utánpótlás. Ebben a készületi évben különös szeretettel várják a fiatalokat.

A szentmise végén az egyházközség képviselőtestületének elnöke köszöntötte a plébánost, aki Mária neve ünnepén tölti-töltötte be 70. életévét. Ajándékul egy piros miseruhát nyújtott át neki azzal a megjegyzéssel, hogy a miseruha ugyan a templom, a plébánia tulajdonába kerül, de reményeink szerint még nagyon sokáig Vince atya ölti magára a szentmiséken.

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult, majd délután a plébánia előtt ácsolt színpadon műsorral kedveskedtek a híveknek többek között a Diósgyőri Szent Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulói és a Kisboldogasszony Óvoda gyermekei is.

 

Szöveg:  Gróf Lajos       Fotók:  Fojtán László