Éjféli szentmise az egri bazilikában

Karácsony éjszakáját kétezer év óta felveri egy csecsemő sírása, aki figyelemre, törődésre, melegségre vágyik. Az Isten sír az ember után. Fogalmazott a karácsony éjféli szentmisén Ternyák Csaba érsek az egri székesegyházban. Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke fejedelme. Izajás próféta kifejezéseire utalva a főpásztor hangsúlyozta, ezek a szavak azt mutatják meg számunkra, hogy Jézus megszületésével egy új világ köszönt ránk.

A próféta szavait ízlelgetve felvetődik a kérdés, hogy hol van a mi békénk? Krisztusban! Benne találhatjuk meg lelkünk nyugalmát, ezért vonzódunk hozzá és töltjük meg zsúfolásig ezt a bazilikát, mint minden karácsony éjszakán, mert itt van a forrás.

Hogy megtaláljuk a békénket, szakítanunk kell az istentelenséggel – idézte Szent Pál szavait Ternyák érsek, majd rámutatott – ha a jászolba tekintünk mi többet látunk mint annak idején a pásztorok, vagy éppen Mária. Előttük ugyanis fokozatosan tárult fel mindaz, amelyet a hitünk által mi már látunk.

Mi már tudjuk, hogy benne van a mi reményünk, mert önmagát adta értünk. Mi hisszük és tudjuk, hogy benne Isten látogatott meg bennünket és az isteni életre hívott meg.

Jézus azt kéri tőlünk hogy fogadjuk be őt a szívünkbe. Ő nem a múltra, hanem a jövőre irányítja a figyelmünket, hiszen várjuk a dicsőséges második eljövetelét. Mindennapi gondjaink mellett ez nem megy azonban olyan könnyedén egyikünknek sem, de nem adjuk fel, hiszen elhatározásunk szilárd. Hozzá akarunk tartozni.

A ma este jó híre betölti a mennyet és a földet és az angyalokkal együtt mi is énekeljük: Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakaratú embereknek- zárta beszédét az egri főpásztor.

Az éjféli szentmise végén - hagyományos módon - a cserkészek betlehemi lángot osztottak az ünneplőknek.