Három nemzedék napja a Hanyi Kápolnánál

 

"Három nemzedék napja" elnevezéssel hirdettek lelkiségi napot a Dormánd és Tenk között található Szent Anna - vagy ismertebb nevén - Hanyi Kápolnánál. Az egész napos rendezvény itt és a tenki Szent Imre Iskola udvarán is zajlott. Utóbbi helyszínen főként a fiataloknak szerveztek programokat, míg a lelki töltődésre vágyók a kápolna előtti téren hallgattak előadásokat, és imádkoztak közösen a Mária Légió lelkiségi mozgalom közreműködésével. A elsődleges célja volt, hogy rávilágítson a nagyszülők, szülők, és unokák egészséges kapcsolatának fontosságára.

A lelkiségi program látványos, különleges elemekben is bővelkedett. Mivel ezen az ünnepnapon a fatimai jelenések 100. évfordulójáról is megemlékeztek, elsőként egy szent olvasót formázó héliummal töltött lufi-füzér emelkedett a magasba, majd egy alacsonyan szálló repülőgépről több száz rózsafüzért szórtak a résztvevők közé.  Az "olvasó-eső" a szervezők szándéke szerint egy fontos üzenetet szimbolizált.

 

 

"Az ég valóban nyitva van, és az első pünkösd óta, a Krisztusi mennybemenetel óta, a fatimai, vagy a lourdesi jelenések óta az ég mindig nyitva van, és nagyon sok kegyelem árad. Hálistennek, mint a jelenlevők szép száma is mutatja, mindig voltak, vannak, és lesznek, akik ezt a rózsafüzért, a kegyelemnek egy csodás eszközét, lelki fegyverét alkalmazzák, sőt, kamatoztatják önmaguk, és mások számára" -fogalmazott Lengyel Gyula, plébános.

 

 

A lelkiségi nap szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be, aki beszédében kiemelte: Fontos hogy a nagyszülők meghallgassák unokáikat, és imádkozzanak értük.  Az igazi örökség nem az anyagi javakban, hanem az Istennel töltött élet példájában van" -tette hozzá a főpásztor.

 

A "Három nemzedék napjára" több mint negyven környező településről több százan érkeztek, idősebbek, középkorúak és fiatalok egyaránt.