Karácsonyi érseki szentmise

Ma, amikor Jézus születését ünnepeljük, talán megjelenik a kérdés hogy valójában a 2018-dikat kell-e ünnepelnünk, vagy talán néhány évvel kevesebbet, vagy többet kellene, ez nem fontos. A történelmi hitelesség lényegi kérdése hogy Jézus valóban történelmi személy volt, noha az elmúlt századokban próbálták ennek ellenkezőjét bizonyítani, ez nem sikerült – mondta karácsony első napjának ünnepi miséjén Ternyák Csaba érsek.

A főpásztor rámutatott, Jézus nem csak az emberiség történelmét változtatta meg, hanem az egyes emberek életét is és teszi ezt a mai napig azért, hogy jobb emberekké tegyen minket. Tőle tudjuk hogy életünk nem véletlenszerű hanem a nagy isteni terv része.

Az ember mélyén ott él az Isten iránti vágy, s ha létezik ez, akkor kell lennie valakinek, aki képes ezt betölteni. Ezért az ember hol ösztönösen, hol tudatosan keresi az Isten. Tulajdonképpen minden vallás arról szól, hogy Őt keresik, mivel a keze nyoma felfedezhető a világban, árulkodik alkotójáról, egy intelligens alkotóról. Több úton is el lehet jutni hozzá, de valójában Krisztusban nyílt szabad és egyenes út az Atyához. Karácsony annak a bizonysága, hogy nemcsak az ember keresi az Istent, hanem az Isten is keresi az embert.

Jézus Krisztus a láthatatlan Isten képmása, aki a láthatatlan világ üzenetét hozta el nekünk. Bár megteheti az ember hogy becsukja a szemét, a világosság attól még nem válik sötétséggé. Akik viszont befogadják őt, Isten gyermekei lesznek – fogalmazott Ternyák érsek.

Tartsuk magunkban életben a vágyat és kérjük állhatatosan, hogy ezen a karácsonyon is megszülessen bennünk Jézus Krisztus – mondta beszéde végén Ternyák Csaba.