Kórustalálkozó Mezőkövesden

 

 

Az 1000 éves Egri Főegyházmegye millenniumi évfordulóján Mezőkövesden megrendezett XIV. Ünnepi kórustalálkozó eseményeit Mozerné Horga Stefánia foglalta össze:

"Kórustalálkozónk először 1995-ben, Szent László király halálának 900. évfordulóján került megrendezésre, majd még két egymást követő évben szintén templomunkban  kapott helyet a találkozó a Gaál István énekkar és Mozer János karnagy úr vezetésével, valamint az akkori  plébános atya támogatásával. Ezt követően  sajnos nem akadt jelentkező a negyedik találkozó megrendezésére, amit a létrehozók csalódottan vettek tudomásul és így abbamaradt ez az egyoldalú kezdeményezés.

7 éves szünet után az 1000 éves Egri Főegyházmegye millenniumi évfordulóján újra indult más formában, az 1000 éves Egri Főegyházmegyére emlékező„Dícsérjétek az Urat!” kórustalálkozó néven. Ezen kívül különböző sajátosságok is színesítik. Például, Érsek atyánkat felkértük fővédnöknek, több éven át más- más kórus rendezte, mindig van közös  énekszám az egyházi évre való tekintettel és meghívunk vendég énekkart is, aki nem az esperesi kerületbe tartozik. Emléklapok, jelképes emléktárgyak kerülnek átadásra. Hangsúlyozni szeretném, hogy a találkozó nem versenyszerű, nem elsősorban szakmai szempontokra épül, hanem lelkiségi, a keresztény meggyőződés alapjain létesült és működik. 

 

 

Ebben az évben a következő fellépőket üdvözölhettük:

A mezőkövedi Jézus Szíve Templom Vegyeskara, a Jézus Szíve Templom Férfikara, mindkét kórust Török László karnagy úr vezeti, jelen volt a Szent István Katolikus Általános Iskola Gyermekkara, Kovácsné Együd Ilona tanárnő vezetésével, köszöntöttük a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony Nőikart, és tempomunk Szent László Kórusát, mindkét énekkar alapítója és vezetője Mozerné Horga Stefánia, továbbá jelen volt a csincsei Templom Énekegyüttse Vinnai Anikó tanárnő vezetésével, valamint a tiszteletbeli meghívott énekkar: az Egri Főszékesegyház Liturgikus Kórusa Urán Péter vezetésével. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat.

Ebben az Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezünk. Ő mondotta, hogy az ének a mindenki számára elérhető, egyszerű, ám mégis legszebb hangszer. A kóruséneklésnek közösségformáló ereje van, az egymásra való odafigyelés egy érzékeny, különös formája. Ugyanilyen tisztelettel gondolunk  Halmos László egyházzenész, zeneszerzőre, aki különös módon kötődik Szent Lászlóhoz, hiszen a szent király által alapított püspökség városából, Nagyváradról származik és a gondviselés további működése révén később, egy másik Szent Lászlóhoz szorosan köthető városban, Győrben élt és ott is halt meg ezelőtt pontosan 30 évvel. Az évfordulók kapcsán is hallhatunk az énekkarok előadásában mind Kodály, mind Halmos műveket. De ez az év az egyházban is különleges, hiszen Szent Lászlóra is emlékezünk, második szent királyunkra, egyházközségünk védőszentjére, aki a régi hagyomány szerint városunk védőszentje is. Egyházunkban pedig, így itt a mezőkövesdi Szent László templomunkban is egész éves rendezvény sorozattal emlékezünk védőszentünkre, akinek tisztelete körül építkezve, az emlékév kiemelt ünnepeként jegyzi magát kórustalálkozónk."

 

A rendezvényről képgaléria ITT található