Szent István szobrot avattak Halmajon

Szent István király tiszteletére emeltek szobrot Halmajon, a katolikus templom melletti téren. Az ünnepélyes megáldás augusztus 20-án volt.

Varga Béla plébános a Szent István Televízió kérdésére válaszolva elmondta: az államalapító személye az Istenhez találásban jó példa a mai ember számára. Hozzátette: van egy út, melyre ráállított bennünket Szent István, s ha hibát követtünk el, visszatérhetünk. Így vissza kell térnünk Krisztushoz.

Ünnepi beszédében Tóth József polgármester elmondta, a 2001-ben, ugyanezen a helyen állított Szent István szobor műkőből készült. E helyett szeretett volna egy a műemlék templomhoz méltóbbat az önkormányzat és a lehetőségek bővülésével ez végül létre is jöhetett, ma már a dombóvári Varga Béla alkotta gránit szobor ékesíti a teret.

A beszédet követően Tóth József polgármester és Varga Béla plébános közösen leplezték le az alkotást, amelyet ezután Ternyák Csaba egri érsek megáldott.

A főpásztor a szobor megáldását megelőzően szentmisét mutatott be az ünneplők előtt. Beszédében rámutatott, azon egyházközségek számára, amelyek annak idején Szent István oltalmába helyezték templomukat, különösen nagy ünnep a mai.

A halmaji híveknek Szent István király így egy kicsit többet jelent, mert az ősök őt választották, az ő nyomdokaiban akartak járni, nemcsak nemzetként, országként, a főegyházmegye részeként, melyet a szent király alapított, hanem úgy is, mint egyházközség és mint egyes emberek.

Ternyák Csaba hangsúlyozta továbbá, Szent István egy szép, gazdag országot adott nekünk, a kereszténységben pedig olyan irányt mutatott számunkra, amely az Örök hazába vezet el bennünket.