Vízkereszt

Jézus Krisztus megjelenésének ünnepén megszentelték a keresztségre emlékeztető és megtisztító vizet az egri székesegyházban.

Mai vízkeresztünknek van egy sajátos tartalma. Azt üzeni számunkra hogy életünk valamilyen irányba halad, az Isten felé halad mutatott rá szentbeszédében Ternyák Csaba érsek.  A főpásztor emlékeztetett, ezekben a napokban Seregély István az Egri Főegyházmegye korábbi érseke halva fekszik, az ő temetésére készülünk. Ternyák Csaba kiemelte, amikor keresztségünkben újjászületünk, Krisztus megjelenik az életünkben. Csodálatos a keresztény ember küldetése, amikor arra gondolunk hogy ezután nekünk magunknak is tovább kell adnunk Őt, elsősorban tetteinkkel.

A főpásztor a nemrég elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsek alakját idézve elmondta: Seregély érsek életében különlegesebb módon is megjelent az úr pappá szentelésekor, hiszen a papnak az a hivatása, hogy Krisztus életét élje a hívek előtt. A püspöki ordoban a papság teljességében részesedett, az egri egyházmegyében, az egész magyar egyházban képviselte Jézus Krisztust.

A szentmise végén Csizmadia István plébános felolvasta a Seregély István érsek halálára alkalmából készült körlevelet.

Az elhunyt főpásztor temetése 2019. január 8-án, kedden lesz az Egri Főszékesegyházban. Lelki üdvéért koporsója előtt 10.00 órakor imádkozzák majd a dicsőséges rózsafüzért, ezt követően 10.30 - kor  kezdődik a szentmise. Seregély István földi maradványait a főpásztorok temetkezési helyén a bazilika altemplomában helyezik örök nyugalomra.

A temetési szertartást a Szent István Rádió élőben közvetíti.